bovebben
bovebben
bovebben
bovebben

SaaS munkavégzéshez használható menülépések

A továbbiakban sorra vesszük az SaaS munkavégzéshez használható menülépéseket.
Ezek teszik lehetővé - elsősorban a könyvelő irodáknak -, hogy ügyfél vállalatai számára történő feldolgozási környezetet létrehozzák, működtessék. Amint látható új vállalati feldolgozásokat lehet létrehozni, ebbe - valamely korábban kialakított "master" - törzsállományok átmásolhatók Elévült vállalati feldolgozások törölhetők.
A számlázásra kerülő vagy számlázásra került összegek részletező listákba kiírathatók.


MENÜPONTOK A MEGAORA-BAN 

MF01. Vállalati feldolgozás létrehozása
Ez a menülépés új vállalati feldolgozások létrehozását teszi lehetővé. Amennyiben egy felhasználó - akár az első feldolgozáson belül, akár egyéb feldolgozáson belül - hajtja végre ezt a menülépést, akkor a felhasználói csoporthoz új feldolgozást keletkeztet. (A szolgáltatási feldolgozáskor is szükséges a feldolgozás jellegét - kettős, egyszerűsített, naplófőkönyv - meghatározni, mivel ez a tulajdonság alapvetően más-más működést eredményez. Egy létrehozott vállalati feldolgozásnál utólag ez a jelleg nem, illetve körülményesen módosítható a felhasználó által.) Az egyéb feldolgozásokhoz megadott vállalat név, majd az elszámolási árképzéskor nem jelenik meg, illetve a számlázásban csak az első feldolgozás neve, címe jelenik meg (ha a szolgáltató kereskedelem felhasználói kérésre nem módosította azt, azaz az ASP számla fogadására bármely számlát fogadó neve, címe megadható). A feldolgozási statisztika kiíratásában az itt, a feldolgozás létrehozásakor megadott vállalat név jelenik meg.


MF02. Törzsadatok másolása

Ez a menülépés lehetővé teszi, hogy egy új vállalati feldolgozást amikor - értelemszerűen üres állapotban - létrehoztak, akkor egy korábban standard állapotra elkészített, vagy a felhasználó által már saját célból módosított törzsállományt bemásoljon ebbe az újonnan létrehozott vállalati feldolgozásába. (Az indulást segíti, hogy a 00001-es vállalati feldolgozásban egy standard kettős könyvelési törzsállomány van, a 00003-as vállalati feldolgozásban egy standard egyszeres könyvelési törzsállomány van. Ezek a vállalati feldolgozások a másoló program által input céljából elérhetők.)


MF03. Vállalati feldolgozás adatainak törlése

Ez a menülépés lehetővé teszi, hogy a megszűnt, és a Megastar kereskedelem által már kiszámlázott vállalati feldolgozások adatait a kezelő kitörölje, a minden adat törlése funkcióval. Vigyázat! A minden adat törlésnél az adott vállalati feldolgozás összes adatáról van szó. A törlés akkor szükséges, ha könyvelő iroda az illető ügyfelének már nem szolgáltat. További szempont, hogy a szolgáltatás elszámolásában a korábbi időszakok adatbázisban tárolt adataiért is fizetni kell! Feltétlen javasolt a fölöslegessé vált adatok rendszeres kitörlése. (A rendszeres feldolgozásban tovább élő vállalati feldolgozásokban ajánlatos az éves zárás után előző év törlése feladattal törölni a már feleslegessé vált tételeket. Íly módon a feldolgozás törzsadatai megmaradnak, folyamatos lehet a munkavégzés.) Az MF03 csak akkor futhat, ha minden tétel elszámolt, azaz csak kifizetett tételek törölhetők.


MF04. Vállalati feldolgozás megszűntetése

Ez a menülépés lehetővé teszi, hogy egy üres - megszűnt szolgáltatásoknál, adatokat már nem tartalmazó - vállalati feldolgozást a felhasználói csoportból a kezelő kitöröljön. (Az első feldolgozást a kezelő nem tudja megszűntetni, ha szükséges a Megastar kereskedelem törli ki.)


MF09. Feldolgozási statisztika

A további menülépések a Megastar kereskedelem „szerszámai”, amellyel az SaaS szolgáltatás nyilvántartását, számlázását elvégezheti. Általában csak a Megastar kereskedelem indítja el a feladatok többségét. A felhasználó is elindíthatja az alábbi menülépéseket, értelemszerűen csak a saját felhasználói csoportról készül statisztika - hiszen egy-egy felhasználó "nem lát ki" a saját feldolgozásaiból. Ha a felhasználó az alábbi menülépéseket elindítja, akkor információt nyerhet a feldolgozási csoportban lévő tételekről, illetve a fizetendő díjakról. (Értelemszerűen a futás pillanatában adatbázisban lévő tételekről készül a statisztika.)


MF094. Feldolgozási statisztika készítése

A feladat elindítása után a program elkészít egy statisztikai kigyűjtést. Ha a menülépést a Felhasználó indítja el, akkor a tárgy negyedévben eddig történt feldolgozásról. Melyik vállalati feldolgozásba, milyen típusú tételből, mennyit vitt be a tárgy időszakba a felhasználó, és hány tételt tárolt korábbi időszakról, ezeknek mekkora a díja. Ezek csak ideiglenes adatok, amit a felhasználó az MF095-el megtekinthet. Amikor a Megastar kereskedelem indítja ezt a futtatást, akkor a felhasználó által létrehozott ideiglenes adatok eltűnnek és az előző negyedév elszámolását készíti el a program. (Tehát az érdeklődő felhasználók az időszak közben, vagy végén megtekinthetik a vállalati feldolgozásaik tételszámát és várható költségét.)


MF095. Feldolgozási statisztika listázása

Megtekinthető az utolsó időszak is és - igény esetén - korábbi időszak feldolgozási statisztikája. Vállalatonként tételszámok, egységárak, fizetendő összegek. A számlán egy időszakra, egy felhasználói csoportra egyetlen fizetendő összeg (plusz áfa) van. Az ezzel a menülépéssel készült kiíratások lehetővé teszik, hogy a számlán szereplő összeg összetevőit mind a felhasználó a tárgyidőszakra, mind a Megastar kereskedelem az előző negyedév elszámolási időszakára vonatkozóan megtekintse. Értelemszerűen a kiíratás az utolsó feldolgozási statisztikából készül, amely általában a számlázásra került adatokat tartalmazza. Ha a kezelő időközben futtatott MF094-et a saját adataira, akkor az (is) megtekinthető.

 

VISSZA